Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнучин: Неволите с "Боинг" ще забавят икономическия растеж на САЩ през 2020 година

Според финансовия министър проблемите със самолета 737 MAX се очаква да отнемат 0,5% от БВП

Стивън Мнучин - финансов министър на САЩ

Очаква се неволите на "Боинг" (Boeing Co.) да отнемат половин процент от икономическия растеж в САЩ през 2020 година, заяви през уикенда министърът на финансите Стивън Мнучин.

"Няма съмнение, че ситуацията с "Боинг" ще забави БВП", каза Мнучин в неделя интервю за предаването "Sunday Sunday Futures" на телевизия Fox News . "Боинг" е един от най-големите износители и с оглед на проблемите със 737 MAX, аз смятам, че това може да повлияе на БВП до 50 базисни пункта през тази година".

"За настоящата година ние очакваме икономически растеж в САЩ с 2,5% до 3,0%, но може би по-близо до 2,5% заради коригирането на данните за "Боинг", посочи Мнучин и допълни: "Без проблемите на самолетостроителната компания растежът би било от 3 на сто. Няма съмнение, че тристранното търговско споразумение USMCA (САЩ-Мексико-Канада) и споразумението с Китай ще увеличат значително икономическия растеж".

Самолетите 737 Max на "Боинг" остава принудително приземена по цял свят от близо година след две фатални катастрофи с този модел, като времето за подновяване на полетите все още не е ясно. През декември "Боинг" обяви временно спиране на производството на този модел за неопределен срок.

Завръщането във въздуха на 737 Max беше поставено под допълнително съмнение през миналата седмица, когато бяха публикувани множество вътрешни имейли в компанията, изпратени до Конгреса на САЩ, които показаха, че служители на "Боинг" се подиграват с дизайна на този самолетен модел и се хвалят как са заблуждавали федералните регулаторни органи, имащи за задача да одобрят годността му за полет.

С оглед на кризата със 737 Max пазарната капитализация на "Боинг" се сви през последната година с 50 милиарда долара. Акциите на Boeing Co. се понижиха през 2019 година с 6,5% в сравнение с ръст на индекса DJIA на 30-те водещи компании, чиято важна компонента са акциите на американския самолетостроител.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!