Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата на големия интелектуалец Цветан Тодоров „Четене и живот“ излезе от печат

Корицата на "Четене и живот"
Снимка: Сiela

Вече е факт книгата на големия българо-френски интелектуалец Цветан Тодоров „Четене и живот“. Той е живее в България до 23-годишна възраст, след което се установява в Париж.

Интелектуалецът, който въпреки световните успехи, остава верен на своята скромност и вътрешен мир, почина във френската столица на 7 февруари 2017 г. на 77-годишна възраст. 

"Тодоров е световноизвестен учен, който не може да бъде категоризиран в една наука", твърди преводачът на книгата „Четене и живот” Валентина Бояджиева:

„Той има образование като философ, след това завършва изкуствознание, интересува се от лингвистика… Притежава такова всеобхватно познание и такъв фин усет за човешката природа и за това как и накъде върви светът, че е трудно да бъде незабелязан, подминат и неуважаван евентуално“.

Въпреки че Валентина Бояджиева е била запозната донякъде с темите в книгата от предишни творби на автора, признава, че някои раздели са я изненадали.

„Разделът „Войни“, особено текстовете за Либия и Сирия, защото те всъщност дават един много човешки, не политически, не геополитически, не научен анализ и обяснение на това какво се случва в тези две държави. Другото е „Да четем, слушаме и гледаме“, където той е по-скоро в ролята си на литературовед, на литературен критик. Има и една статия „Два подхода към хуманитарните науки“…

Литературата и езикознанието са сред полетата, на които Цветан Тодоров работи най-усърдно. Бояджиева е впечатлена и от една от статиите в новата книга, носеща името „Веско Бранев, следеният човек”.

„Това, което ме порази изключително много в статията, е фактът, че Цветан Тодоров някак си отстрани казва: „Ако той беше последвал моя път, вероятно щеше да бъде точно толкова известен, колкото съм и аз и обратното - ако аз бях останал в България като него, до късните 80 години, вероятно щях да споделя неговата съдба“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!