Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивен старт на Уолстрийт преди подписването на търговската сделка с Китай

Американските фондови индекси нарастват в началото на търговията в понеделник, задържайки се непосредствено под техните рекордни върхове от миналата седмица, като инвеститорите на Уолстрийт са в очакване на подписването на "първа фаза" от търговската сделка с Китай и началото на корпоративните отчети за четвъртото тримесечие на миналата година.

Индексът DJIA се повишава с 55 пункта (с 0,2%) към 28 892 пункта, след като в петък преодоля за кратко за пръв път в историята психологическата бариера от 29 000 пункта, нараствайки до нов рекорден връх от 29 009,07 пункта.

Широкият индекс S&P500 се повишава с 0,4%, а технологичният Nasdaq Composite - с 0,53%, заличавайки техните понижения в края на миналата седмица с около 0,3% и отново отправяйки поглед към историческите им върхове от 10-и януари съответно от 3 282,99 пункта и от 9 235,20 пункта.

Основна подкрепа за инвеститорския риск-апетит оказа очакваното подписване на временното търговско споразумение между САЩ и Китай, чиято церемония най-вероятно ще се състои в сряда (15-и януари) във Вашингтон. За целта китайската делегация, начело с вицепрезидента и главен търговски преговарящ Лю Хъ, отпътува за американската столица. Говори се, че също в сряда двете водещи световни икономики ще анонсират планове за преговори на всеки шест месеца, насочени към даване на тласък на реформите в двете държави и за разрешаване на техните спорове.

Акциите на Tesla бележат пореден силен ръст с 5,3% към нов рекорден връх над 500 долара за акция (връх около $ 505,37), след като анализаторската компания Oppenheimer повиши прогнозата си за акциите на американската компания за електрически автомобили с близо 6% и вече очаква те да поскъпнат над 600 долара. Подкрепа за акциите на Tesla оказва и информацията, че Китай няма да направи значителни съкращения на предоставяните държавни субсидии за електромобили през настоящата година.

Ново поскъпване има и при акциите на водещи технологични компании като Apple (с 0,58%), Facebook (с 1,24%), Microsoft (с 0,25%) и Amazon (с 0,15%). Акциите на Netflix пък нарастват с 2,6%, след като се оказа, че водещата компания за стрийминг видео е номинира 24 пъти в различни категории за тазгодишните награди Оскар 24 пъти, включително за две от петте номинирани филмови летни - "Ирландецът" и "Брачна история".

Акциите на компанията-майка на Google - Alphabet Inc. се повишават с 0,45%, като интернет гигантът е на път да се превърна в четвъртата публични търгувана компания в САЩ с пазарна капитализация от 1 трлн. долара (след Apple, Amazon и Mircosoft).

Освен очакваното с повишен интерес подписване на "първата фаза" от търговската сделка САЩ-Китай и представянето на по-конкретните детайли на споразумението, инвеститорите са в очакване и началото на корпоративните отчети за последното тримесечие на 2019-а година.

През тази седмица ще бъдат оповестявани финансовите отчети за последното тримесечие на големите американски банки  JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Goldman Sachs and Wells Fargo.

Във вторник са първите отчети на JP Morgan и Wells Fargo, вероятно поради което техните акции се понижават в понеделник съответно с 0,15%  ис 1,15%.

Анализатори очакват, че печалбите на компаниите, влизащи в широкия индекс S&P500 ще се понижават с 0,6% за второ поредно тримесечие, според данни на Refinitiv IBES.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна