Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топ разузнавачи на Турция и Сирия се срещнали в Москва

Разговори в понеделник на турската (вляво) и руската делегация в Москва, водени от външните и военните министри на двете страни .
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на Русия, Сирия и Турция са провели вчера в Москва тристранна среща, в която са участвали ръководителите на сирийските и турските разузнавателни служби Али Мамлук и Хакан Фидан, съобщи сирийската държавна агенция САНА.

Али Мамлук ръководи Бюрото за национална сигурност на управляващата в Сирия партия БААС и е един от най-доверените съветници на президента на страната Башар Асад. Хакан Фидан е шеф на турската разузнавателна служба МИТ.

Ройтерс отбелязва, че това е първа официална среща, въпреки че контактите между специалните служби на Анкара и Дамаск продължават от години. По думите на неназован турски официален представител, цитиран от агенцията, двамата разузнавателни шефове са обсъдили възможността за координация срещу кюрдските Сили за народна защита на изток от р. Ефрат, както и прекратяването на огъня в Идлиб.

САНА съобщава, че сирийската страна е поискала от Турция пълно и незабавно изтегляне на силите ѝ, както и спазване на споразуменията от Сочи от септември 2018 г., предвиждащи изтегляне от Идлиб на всички терористи и тежки оръжия, както и деблокиране на магистралите М4 (Халеб - Латакия) и М5 (Халеб -  Хама).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени