Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция е готова да даде урок на Хафтар

Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция е готова да даде урок на „превратаджията Хафтар“, предупреди днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието.

Така той коментира отказа на маршал Халифа Хафтар да подпише предложението за примирие в Москва.

„В следващите дни внимателно ще следим изборите, които ще бъдат направени между Хафтар и законното правителство на страната. Ако атаките на Хафтар срещу народа и законното правителство на Либия продължат, ние никога няма да се въздържим да му дадем урока, който заслужава“, каза Ердоган.

Той каза, че Турция е направила необходимото по отношение на примирието в Либия и призова руския президент Владимир Путин и екипа му да сторят същото.

Анкара подкрепя международно признатото правителство на националното единство в Триполи, докато Хафтар се ползва със симпатиите на Москва.

Реджеп Ердоган определи като „политическо и историческо невежество“ критиките на опозицията срещу турската намеса в Либия. Турския лидер изтъкна „историческите, човешки и социални връзки“ между двете страни и посочи, че в северноафриканската страна има 1 милион души с произход от османско време – турците кьороглу (кулоглу).
Изпращането на турски военни в Либия не се подкрепя от около 60% от турците, сочат социологически данни.

Турция е решена да спре опитите на сирийския режим да наруши примирието в Идлиб, подчерта Ердоган. Той допълни, че условие за примирието в Северна Сирия е завръщане по домовете им на 400 хил. бежанци, които се отправиха към Турция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна