Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран обеща "решителна реакция" на хода на ЕС по отношение на ядреното споразумение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на външните работи на Иран обеща да даде "решителен и силен отговор" на "неконструктивното" решение на Франция, Германия и Обединеното кралство да задействат механизма за разрешаване на спорове в отговор на решението на Техеран да намали своите ангажименти по Съвместният цялостен план за действие (JCPoA), по-известен като иранската ядрена сделка.

Говорителят на външното министерство Абас Мусави определи подхода на европейските държави, подписали JCPoA, като "пасивна мярка“, но добави, че Иран е "напълно готов да отговори на всяка добра воля и конструктивни усилия“, имащи за цел запазване на ядрената сделка от 2015 година.

По-рано във вторник трите държави на Европейския съюз инициираха задействане на Механизмът за разрешаване на спорове, който е част от иранското ядрено споразумение, в отговор на решението на Техеран да намали значително своите ангажименти по JCPoA.

Съгласно Механизмът за решаване на спорове, очертан в ядрената сделка от 2015 година, сега ЕС ще трябва да уведоми Русия и Китай, както и разбира се Иран, след което ще има 15 дневен срок за разрешаване на различията, който срок може да бъде удължен допълнително при постигането на консенсус.

Най-лошият сценарий при стартирането на Механизма за решаване на спорове е, че може да се преобърне всички постигнато през последните години и в крайна сметка да се стигне до повторно налагане на санкции спрямо Иран, съгласно предишни резолюции на ООН.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна