Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът иска спешни мерки за защита на хиляди хора, останали без лични асистенти

| обновено на 14.01.20 в 19:01
Диана Ковачева
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на социалния министър Деница Сачева да бъдат взети спешни мерки за защита на хиляди хора с увреждания и граждани над 65 години, които от 1 януари са останали без лични асистенти.

От действието на Закона за личната помощ до края на тази година са изключени нуждаещите се, за които ТЕЛК и НЕЛК не са определили ползване на асистенти, както и тези, които нямат експертно решение, обясня в препоръката си до министър Сачева омбудсманът.

Ковачева настоява да бъдат предприети спешни мерки за защита правата на хората с увреждания, за да могат те да посрещнат ежедневните си потребности, да излизат от домовете си, да си осигурят необходимата храна и достъп до лечение.

Омбудсманът пише още, че до края на миналата година хората с увреждания, които не са попадали в обхвата на Закона за личната помощ, са можели да ползват такава от общините и по национална програма „Асистенти на хора с увреждания“, но от 1 януари трудовите договори на асистентите са прекратени и липсва информация как ще бъде продължено предоставянето на асистентска помощ.

МТСП описа възможните варианти

Разработването на национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда е един от възможните варианти за осигуряване на грижа за нуждаещите се от асистентска подкрепа хора, заявиха от социалното министерство в отговор на препоръката на омбудсмана. 

От ведомството обясниха, че в края на декември 2019 година Агенцията за социално подпомагане е изпратила писма до всички общини с молба да бъде предоставена информация за хората, които до края на миналата година са получавали социални услуги в домашна среда - личен асистент, социален асистент и домашен помощник. Получените данни сочат, че 

близо 13 000 души, които не отговарят на условията за включване в механизма за лична помощ, от 1-ви януари не получават съответната услуга. От тях над 65-годишна възраст са близо 5000 човека.

Според закона за личната помощ, до 31-ви декември 2020-та има законово ограничение по отношение на ползвателите на лична помощ и на максималния брой часове подкрепа, които могат да се ползват. Според разпоредбите, от лична помощ имат право да се възползват хора с 90 и над 90% вид и степен на увреждане, деца с право на чужда помощ и деца с 90 и над 90% степен на увреждане. В тази група обаче не попадат всички останали, които са получавали услуги в домашна среда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна