Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Казакова: Децата разбират илюстрацията по свой начин

Снимка: http://www.bulgarian-illustration.com/

Жираф, който не се побира в книгата. Изчезнало слънце. Карти за оцветяване с чудати герои или какво могат да направят страшно добри чудовища? Общото между тях е техният автор – илюстраторката Яна Казакова.

Илюстрацията може да има своята роля в изграждането на детското въображение и нагласи - това се случва според разбиранията на родителя и неговия подбор на книги за детето, казва Казакова.

Само по себе си оцветяването е медитативен процес за повечето хора. Дори възрастните се справят със стрес с книги за оцветяване, посочи илюстраторката в предаването "Закуска на тревата".

За значимостта на визуалното съдържание Яна Казакова посочи, че преди е рисувала без точна представа какво и как вълнува децата. Като родител вече има нов поглед върху процеса на възприятие на рисуваните образи.

Децата разбират по свой начин нарисуваното, вярва тя. „Аз бих оставила детето само да си разтълкува илюстрацията.“

С поглед назад към детството си Яна Казакова признава, че тогава не е предполагала, че ще се занимава с илюстрация. „Разбира се, спомените от детството, от красивите книги, които съм имала - в един момент просто реших, че нещо, което не ми харесва, бих могла да допринеса да стане по-хубаво.“

Голяма част от детските страхове са насадени от нас самите, съзнателно или не и в същото време, малко парадоксално, се опитваме да помогнем на децата да се справят с тези страхове, допълва илюстраторката на детски книги. 

А на молбата „Мамо, нарисувай ми…“ невинаги отвръща, защото иска децата сами да стигат до дадения образ и да не запечатват нейните форми и начин на представяне.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени