Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всичко, което е Деми Мур

БНР Новини
1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Деми Мур разказва историята си в откровен мемоар. „Всичко, което съм“ е книга за оцеляването, успеха и отстъплението в един човешки живот. Актрисата никога не е оставала далеч от светлините на прожекторите и гръмките заглавия в таблоидите.

Мур се слави със сексапилна външност и още по-сексапилен глас. Известна е и с многобройните си и емблематични връзки, а филмовите ѝ роли често попадат в графата „спорни“. Тя обаче се оказва една от актрисите, които променят някои от правилата в Холивуд, тъй като прави много неща за първи път.

Деми Мур първа получава най-големия хонорар, даван за женска роля, равен на онова, което получават мъжете актьори. Причината да се превърне в най-високоплатената актриса в Холивуд е ролята ѝ във филма на Ридли Скот „Редник Джейн“. В него тя се превъплъщава в жена, която не отстъпва по сила на мъжете. В друг популярен филм с нейно участие – „Стриптийз“, пък показва какво означава една жена да владее до съвършенство тялото си. 

Именно заради тези роли Холивуд не ѝ прощава. В едния случай представя жените в лоша светлина, а в другия – злепоставя мъжете. Отгоре на всичко ѝ плащат за това.

Тя променя стойността на парите с ролята си в „Неприлично предложение“, където си партнира с Робърт Редфорд. За „Дух“, най-емблематичният филм, в който Мур играе главна женска роля, получава добри отзиви. Единствената сълза, която проронва в него, е определяна като най-достоверната на екран. Интересното в случая е, че Деми Мур не умее да плаче, макар животът да ѝ е поднесъл тежки травми още в детството.

За снимката, с която оставя знак в културата – бременна на корицата на „Венити Феър“ – Мур получава множество критики. Съюзът на американските редактори обаче определя снимката на Ани Лейбовиц като втората най-хубава снимка на корица през последните петдесет години.

Първата, отново дело на Лейбовиц, представя голия Джон Ленън в прегръдките на Йоко Оно. Феминистките също оценяват снимката високо и благодарят на Деми за това, че издига женствеността и бременността на пиедестал. Самата тя се индентифицира с нея повече, отколкото с която и да било от ролите си.

В биографичната си книга Деми Мур разказва за всичко това. Разказва и за нещата, които остават зад блясъка и спорната слава. Тя открито споделя за причините, които я водят до многобройни зависимости – наркотици, алкохол, хранително разстройство, мания за перфектно тяло. Въпросът, който актрисата най-често си задава в мемоара, е „Защо се случи така?“. Отговорите можете да откриете в книгата, а и в звуковия файл, където Станислава Айви представя „Всичко, което съм“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени