Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Димитров е приел номинацията за министър на околната среда

Снимка: БГНЕС

Предложеният за министър на околната среда - депутатът Емил Димитров, заяви, че е приел номинацията, за да предотврати напрежение между коалиционните партньори:

"Ако искаме да има напрежение между малкия и големия коалиционен партньор, можем да го създаваме. Не искам да има напрежение! Искам мандатът да се изкара до край. Очевидно ще трябва да се плати много скъпа цена и очевидно всички са решили, че аз трябва да я платя! Не изгарям от желание, но ако някоя работа трябва да се свърши, ще я свърша. Не съм жертва".

По темата с водната криза в Перник Димитров, Емил Димитров коментира, че трябва да се търси баланс между интересите на хората и тези на бизнеса: 

"Трябва да се запозная със ситуацията да видя източен ли е язовира, не е ли източен язовира, тече ли 60% в града, не тече ли, това от вчера ли е или е от 100 години. Защо всичко през цялото време е текло, а пък сега водата липсва, защото ако даваме вода - отиваш в затвора, ако не даваме вода - хората остават без работа" -  каза Емил Димитров в първия си коментар, след като днес беше официално предложен за министър на екологията. 

Очаква се кандидатурата му да бъде гласувана в Народното събрание.

Междувременно природозащитниците от коалицията „За да остане природа в България“ излязоха с остра реакция срещу кандидатурата 

на Димитров за министър. Те определиха избора като „политическо назначение“ и изразиха съмнение, че основните проблеми в сектора, каквито са водната криза и започналите европейски процедури срещу страната, ще бъдат решени. 

Екологът Андрей Ковачев каза:

"Това е лоша новина не само за природозащитниците. Господин Димитров не е показал каквато и да е била компетентност в сферата на околната среда с цялата си дейност до този момент. Господин Нено Димов примерно, това е основното му оправдание. "Аз не разбирам" - казва той. Тоест ние имаме поредният министър, който няма да разбира какво подписва".

Колегата му Добромир Добринов допълни:

"Точно в момента Министерството на околната среда и водите има нужда от специалист-експерт с визия и с най-вече правилно разбиране за ролята на околната среда за здравето и благополучието на всички български граждани. В тази кандидатура не виждаме тя да е носител на тази експертност и воля".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!