Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Божанов: Да се публикуват всички данни от НЗОК за годините назад

Божидар Божанов в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Радостина Билярска, БНР

"Трябва да бъдат публикувани всички данни, които има Националната здравна каса за годините назад". Това каза пред БНР IT специалистът Божидар Божанов от "Демократична България" във връзка с разкритията за злоупотреби със средства от НЗОК. Той каза, че заради липса на експертиза нарочно задачата по отварянето на данни се представя за сложна.

Според него най-добре е да се видят суровите данни за всички дейности, за които Здравната каса е плащала от огромния ѝ бюджет, който е близо 5 млрд. лева:

"По-добре е да разберем цялата истина, а не някой да ни подава парчета от нея, които не можем да проверим. Сега се говори, че на частните болници им се плащало повече, но това едва ли са всички частни болници, може би са само част от тях. Трябва да имаме пълната картина и няма да обвиняваме неправомерно едни или други, а ще видим къде изтичат парите и ще можем да предприемем някакви мерки за ограничаване на течовете".

В предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" Божанов коментира, че повечето течове на пари не са непременно незаконни, но когато се види конкретиката, натискът върху законодателя ще става все по-силен и може да се стигне до промени в законодателството.

"Информацията е важна и ни се дължи, защото това са нашите пари", категоричен беше Божанов.  

Цялото интервю на Диана Янкулова с Божидар Божанов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна