Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарната оценка на Apple може да достигне 2 трлн. долара до края на 2021 година

Акциите на технологичния гигант Apple Inc. постигнаха огромен успех през последната година, като някои анализатори прогнозират по-нататъшното възходящо рали за акциите на най-високо оценената компания, регистрирана в САЩ..

Според анализатора на Wedbush Даниел Айвс, който повтори своята прогноза от понеделник за поскъпване на акциите на Apple към 400 долара за една акция до края на настоящата година, технологичната компания може да се окаже първата, чиято пазарна оценка да достигне 2 трлн. долара през последните месеци на 2021-а година. Той е оптимистично настроен относно способността на Apple да "яхне вълната" на 5G безжичната свързаност и да продължи да разраства своя набор от предложения за различни видове услуги.

Във вторник Apple се търгува на Уолстрийт в нов рекорден връх от 317,33 долара за една акция.

Понастоящем Apple Inc. е с около 10 млрд. долара под пазарна оценка от 1,4 трлн. долара, след като в рамките на последните 12 месеца нейните акции се повишиха със 100%. Следващата по пазарна капитализация е компанията Microsoft Corp., оценена за 1,26 трлн .долара и компанията-майка на Google - Alphabet Inc., която в понеделник достигна пазарна оценка от 993 млрд. долара, доближавайки гросмайсторското ниво от 1 трлн. долара.

Графика на акциите на Apple Inc.

Анализаторът Даниел Айвс прогнозира, че силното поскъпване на акциите на Apple ще продължи и занапред, след като компанията удвои цената на акциите си през последната година. Според него 5G мрежите могат да се окажат "трансформационни" за компанията на фона на очакванията, че тя ще стартира своето семейство от 5G устройства по-късно тази година. Той също така каза, че бизнесът с услугите на Apple може да бъде оценен самостоятелно на стойност между 500 до 650 млрд. долара.

Акциите на Apple Inc. нараснаха с 34% през последните три месеца и с цели 111% през последните 12 месеца, въпреки съмненията в способността на компанията да издържа на глобалното забавяне при продажбите на смартфони и на регионалната несигурност на развиващите се пазари и най-вече на китайския. За същите период фондовият индекс DJIA добави към стойността си 7,9% през последното тримесечие и 21% за последните 12 месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна