Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Караниколов обеща решение за водната криза в Перник до дни

Снимка: БГНЕС-архив

Министърът на икономиката Емил Караниколов обеща скорошно решение на водната криза в Перник.

"Основен приоритет ни е осигуряване на вода за Перник и се надявам, че до 2-3 дена правителството ще излезе с конкретно предложение. Работим, много сме напреднали. Просто ни дайте още един ден или максимум два, за да представим решението", каза той.

Според министъра към момента 

„Стомана“-Перник няма „жизнена нужда“ от вода:

"Аз съм в постоянен контакт с управителите на "Стомана"-Перник. Към момента те нямат жизнена нужда от това количество вода. Нека към момента не създаваме напрежение в Перник, че освен водата, ще има и съкращения".

Специализираната прокуратура публикува на страницата си част от доказателствения материал относно водната криза в Перник.

От обвинението са категорични, че до кризата нямаше да се стигне, ако екоминистърът в оставка Нено Димов не беше разрешил вода от язовир "Студена" да отива за промишлени нужди.

Водната криза в Перник доведе до нова проверка на полицията и прокуратурата, този път в Благоевград. Институциите влязоха  в Басейнова дирекция "Западнобеломорски район". От дирекцията потвърдиха, че проверката е свързана с източването на язовир "Студена".

Президентът Румен Радев заяви, че очаква всеобхватно разследване на водната криза в Перник,

която отдаде на липсата на прозрачност и отчетност в управленския модел: 

"Това, което се случва в Перник, е само най-видимият резултат от такъв стил на управление, и нерегламентираните сметища, африканската чума по свинете, проблемите в енергетика, здравеопазване, образование. Пожарите се гасят с оставки, раздаване на пари и отлагане", каза Радев в община Белово, където се отбелязват 142-годишнината от освобождаването на беловсккия край.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна