Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов обстрел по база с американски военни в Ирак

| обновено на 15.01.20 в 00:56
Малко преди обстрела влиятелният шиитски лидер в Ирак Моктада Садр призова за масови протести срещу присъствието на американски войски на иракска земя.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военната база Таджи в Ирак, където са разположени американски военни, е била атакувана с няколко ракети тип „катюша“, съобщи телевизионният канал Ал Хадад. Базата се намира северно от Багдад. При обстрела на базата са пострадали най-малко трима иракски войници.

Нито една групировка не е поела отговорност за нападението.

Базата Таджи вече бе подложена на обстрел в началото на тази година в отговор на убийството на 27 бойци на проиранските иракски шиитски милиции Ал Хашд аш Шааби на 29 декември.

При американски въздушен удар с дрон на 3 януари край летището на Багдад бяха убити иранският генерал Касем Солеймани и Абу Махди ал Мухандис, заместник-командващ Ал Хашд аш Шааби.

Иракски шиитски паравоенни формирования се заканиха да отмъстят на Съединените щати за гибелта на Мухандис, ако американските войници не бъдат изтеглени скоро от Ирак.

Лидерът на най-голямата фракция в иракския парламент Моктада Садр призова за масови протести срещу присъствието на американски войски на иракска земя, като обвини Вашингтон, че системно погазва суверенитета на Ирак.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени