Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геро: Животът е като железопътна линия и никога не хващай ръчната спирачка

В „Зорба“ открих пролуки за светлина в тъмното ни ежедневие

Снимка: zadkanala.bg

"Няма актьор, който би отказал ролята на Зорба. Много дашна, обемна, апетитна е тази роля. Но от друга страна пък, много задължава. Това каза за "Артефир" актьорът Герасим Георгиев-Геро, който изпълнява ролята на Алексис Зорбас в новата постановка "Зорба" на Малък градски театър "Зад канала" (драматургична версия на Юрий Дачев). 

Образът на Зорба

"Аз за себе си съм спокоен, че каквото мога, давам в този образ. Естествено, вкарвам и части от себе си, защото всички на Балканите имаме това желание за живот, макар и ние, българите, малко да сме го позабравили – все гледаме черното, негативното. А Зорба винаги гледа положително на живота. Че този живот трябва да се живее леко и с любов и не трябва да си правим излишни сметки." 

"В моите очи Зорба е луд, див човек, минал през много трудни моменти в живота си. Но най-ценното му качество е, че на всичко гледа с усмивка. Важното е да сме живи, да обичаме тоя живот, да го хващаме в ръцете си. И наистина, трябва да се гледат малките неща, ежедневните на тях трябва да се обръща внимание. Големите има кой да ги решава. Почнеш ли да си решаваш малките неща в живота, всичко ще се подреди. Такъв е за мен Зорба."

Геро е прочел наново романа на Казандзакис и се е поровил в биографията му. "Срещнах много познати неща от нашето усещане, опресних си и филма, защото невероятният Антъни Куин направи Зорба и сиртакито популярни по света. Вървях по собствена пътека в подхода си към ролята. Аз съм танцувал 13 години в ансамбъл подобни танци и затова ми е много близко. В спектакъла пеем на гръцки и танцуваме."

Философията на Зорба

"Попих много от това, което героят ми казва, и за себе си открих доста пролуки за светлина в нашето тъмно ежедневие. Много от философията му ми пасна като ръкавица. Че този живот е за живеене – втори няма. И че животът е като железопътна линия – нагоре-надолу – и никога не трябва да хващаш ръчната спирачка, трябва просто да го живееш тоя живот! Правим си излишни сметки, а както казва Зорба, когато спре човек да си прави сметки, тогава Господ скланя да му помага! Сега живей!" 

Постановката

Постановката по световноизвестния роман „Алексис Зорбас“ на гръцкия писател Никос Казандзакис е най-новото заглавие в репертоара на Малък градски театър „Зад канала“. По този роман през 1964 година е създаден и филмът „Зорба гъркът“ на Михалис Какоянис с Антъни Куин в главната роля. Сега романът на Казандзакис оживява на българска сцена в драматургичната версия на Юрий Дачев и под режисурата на Бина Харалампиева, а в образа на Зорба се превъплъщава Герасим Георгиев-Геро.

"Това е нашият поглед върху Зорба гърка. Имам чувството, че разказвам наша история. Актьорският състав е много силен, режисурата, сценографията, костюми, декор... всичко", разказва актьорът. 

В представлението участват още Мак Маринов, Василена Атанасова, Васил Банов, Анастасия Лютова, Илка Зафирова, Георги Кацарски, Христо Пъдев, Владимир Димитров. Сценографията и костюмите са на Свила Величкова, автор на музиката – Асен Аврамов.

Премиерните представления са 17 и 18 януари в Малък градски театър „Зад канала“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна