Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Човекът преди всичко" - за Гео Милев в Столичната библиотека

| обновено на 15.01.20 в 15:43

125 години от рождението на Гео Милев отбелязва Столичната библиотека с документалната изложба „Човекът преди всичко”. Експозицията включва факсимилета на снимки и документи, свързани с житейската и творческа биография на поета, негови автопортрети, както и нови издания с негови произведения и книги, посветени на живота и творчеството му. Откриването е от 11.00 часа в Мраморното фоайе на партера на Столичната библиотека.

В изложбата са представени първите издания на двете приживе издадени стихосбирки на поета – „Жестокият пръстен" (1920) и „Иконите спят"(1922) , първото самостоятелно издание на поемата „Септемврий" 1944 под редакцията на Марко Марчевски, книги на наши и чужди писатели,издадени от издателство „Везни", повечето в превод на Гео Милев. Изложени са и броевете на списание „Славейче" 1906 г., където са поместени първите публикациина малкия Георги Милев Касабов /Гео Милев/ рисунките „Как се рисува" и стихотворението „Зима", както и кн.7/8 1924 г. на сп. „Пламък", където за първи път е отпечатана поемата „Септември",течението на сп. „Везни" (1919-1922).

Оригиналният подпис на Гео Милев е в преведената от него книга на Ернст Толер „Маса човек".В изложбата е включен и том от избраните произведения на поета (1940), със съставител Мила Гео Милева,подарена на Камен Зидаров с неин автограф.

Представени са и книги от колекциите на Камен Зидаров, Ангел Тодоров, Васил Пундев, Йордан Вълчев.В документалната изложба са включени факсимилета на снимки и документи, свързани с житейската и творческа биография на поета.

По-рано този месец Българската народна банка пусна възпоменателна монета за годишнината от рождението на Гео Милев. Монетата от 2 лева е медна и е част от серията "Български творци".

Повече информация за изложбата - чуйте от куратора Ана Анастасова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна