Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на любопитството

Милена Димитрова
Снимка: Здравко Петров

Милена Димитрова е журналист, писател, преподавател и не на последно място пътешественик, но да се изброят всички нейни поприща в кратка визитна картичка не е лека задача. Занимавала се е с разследваща журналистика в много от влиятелните печатни и електронни медии, а водещото за нея остава любопитството и любовта към пътешествията. Прекарва осем години в чужбина – първо в САЩ, в град Колумбия, щата Мисури, където е гост-преподавател в местния университет. След това професионалните ѝ занимания я отвеждат за четири години в Белгия, където има пълен мандат като съветник по правата на жените и равенството на половете към групата на либералите в Европейския парламент. Следват и два мандата в постоянното представителство на ЕС, където се е занимавала с култура и авторски права.

Милена Димитрова гостува в това издание на рубриката „Радиоавтограф“, традиционно представяна в предаването „Семейно радио“.

Милена Димитрова е и автор на десет книги. Последната – „Втората България“, събира в себе си 50 документални разказа на съдби на българи в чужбина и начина, по който те гледат на живота си зад граница, но и на България. В предишните си книги тя се е занимава с равенството между половете в Европейския съюз и в Турция. Първата ѝ книга, свързана с пътуване, съдържа петнадесет репортажа от Япония. В продължение на пет години работи и върху историята на българската електроника в книгата „Златните десетилетия на българската електроника“.

В разговора на Милена Димитрова с Ирина Вълчанова ще чуете интересни подробности около многобройните проекти и книги, над които е работила през годините. Ще научите повече за пътуванията ѝ в Китай и най-големия град в света Чундзин, като и за пътешествието ѝ до Ушуая – най-големия град в архипелага Огнена земя в Аржентина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна