Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът търси един млрд. долара за субсидиране на американски технологични фирми, разработващи 5G технологии

Планът ще подкрепи американските компании спрямо китайския телекомуникационен гигант "Хуавей"

Двупартийна група от американски сенатори, разтревожена от възхода на китайския доставчик на електроника "Хуавей" (Huawei Technologies Co.), желае Вашингтон да субсидира местни фирми, които биха могли да се противопоставят на китайския напредък по отношение на 5G технологиите, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Предлаганият от тях Стратегически законопроект за съюзническите телекомуникации ще насочи поне 750 милиона долара към компании, разработващи безжична технология от пето поколение (5G), и ще създаде отделен фонд от 500 милиона долара за фирми, които разгръщат тяхно "надеждно и сигурно" оборудване по целия свят.

Този законопроект е бил внесен от сенаторите Ричард Бър (републиканец) и Марк Уорнър (демократ), които ръководят разузнавателната комисия на Сената.

Черновата на проектозакона не посочва конкретни компании, но неговите вносители заявиха, че законът ще се противопостави на китайските производители на телекомуникационна техника. Базираната в Шенжен компания "Хуавей" се превърна в топ доставчик на клетъчно радио оборудване по целя свят. Американските власти обвиниха китайското правителство относно субсидирането на това разрастване на "Хуавей" в чужбина чрез нисколихвени заеми и друга подкрепа, която дава предимство на компанията срещу западните ѝ конкуренти. "Хуавей" пък  заяви, че се възползва от държавната подкрепа, която е на разположение и на всяка една друга компания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени