Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снежина Петрова празнува юбилея си с "Медея"

След представлението на 16 януари в театър "Азарян" екипът на спектакъла ще получи грамота за културно събитие на годината

Снимка: ndk.bg
Снежина Петрова ще отпразнува своя 50-годишен юбилей с "Медея" на сцената на Театър Азарян на 16 януари.

Изоставена от своя мъж, Медея търси и намира възмездие, като посяга на една универсална ценност – своите деца. Трагичният й избор вълнува човечеството от Античността до днес. Текстът на Еврипид от 431 г. пр. Хр., оживява в новия превод от старогръцки на Георги Гочев и Петя Хайнрих и във виртуозното изпълнението на 40 актьори, музиканти и деца.
Режисьор е Десислава Шпатова, а в ролята на Медея – неповторимата Снежина Петрова.

Така се свърза с живота ми този спектакъл, че през последните 3 години той доминираше на всички нива – сподели с вълнение актрисата пред Радио София. – Затова беше най-естествено да отпразнувам юбилея с този проект.

След представлението на 16 януари на Снежина Петрова и екипа на спектакъла ще бъде връчена грамота за културно събитие на годината.

Откакто съществува тази класация, за пръв път се печели от театрален проект – така че празникът ще бъде двоен – допълни Петрова.

Този спектакъл е кауза. Той даде пространство за среща между нас, децата от различни общности (вкл. и ромски – б.а.) и различни публики. Разрасна се повече от представление, може би заради темата, която застъпва.

Чуйте разговора с нея в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна