Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран: Бъдещето на ядрената сделка зависи от подписалите я страни от ЕС

Мохамад Джавад Зариф, външен министър на Иран
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф заяви в сряда по време на конференция в Индия, че бъдещето на Съвместният цялостен план за действие (JCPoA), по-известен като иранско ядрено споразумение, зависи от подписалите го страни от Европейския съюз.

Той направи тези коментари в отговор на въпрос, дали задействането на механизма за решаване на спорове от Франция, Германия и Обединеното кралство (т.нар. Е3) по повод решението на Техеран да намали ангажиментите си по JCPoA означава край на ядрената сделка от 2015 година.

Зариф подчерта, че "доброто нещо" за JCPoA е, че беше договорен в условия на "абсолютно недоверие", така че включва механизми за справяне с потенциални нарушения на споразумението. Той подчерта, че по-специално Иран и Съединените щати предполагат, че другата страна няма да се придържа към споразумението, и отбеляза, че Техеран вече е задействал механизма за решаване на спорове още през 2018 година в отговор на оттеглянето на Вашингтон от JCPoA.

Във вторник министерството на външните работи на Иран обеща да даде "решителен и силен отговор" на "неконструктивното" решение на Франция, Германия и Обединеното кралство да задействат механизма за разрешаване на спорове и призова за мерки за "добра воля" за спасяване на сделката, докато Русия предупреди, че действието на E3 може да има пагубни последици ефект върху ядреното споразумение.

Междувременно Мохамад Джавад Зариф също така посочи, че не вижда смисъл да се замени съществуващия Съвместен цялостен план за действие (JCPoA) с нова ядрена сделка, тъй като САЩ вероятно ще го изоставят скоро след това, точно както направиха и с споразумението от 2015 година.

"Имахме сделка със САЩ и те я нарушиха. Ако имаме нова сделка с Тръмп, колко дълго ще продължи тя - може би още 10 месеца ...?", заяви Зариф по време на конференцията в Индия.

Повод за тези негови коментари даде изказване от вторник на премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън, че в случай, че иранската ядрена сделка не бъде запазена, тя трябва да бъде заменена с нова "Тръмп сделка", като няколко часа по-късно самият Доналд Тръмп приветства идеята.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!