Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнучин: Правителството на САЩ не се стреми да контролира големите технологични компании

Стивън Мнучин, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в сряда пред бизнес телевизия CNBC, че американското правителство не се стреми да контролира големите технологични компании.

В отговор на въпрос за последната критика на американския президент Доналд Тръмп към Apple Inc., Мнучин отбеляза, че правителството очаква от технологичните гиганти като Apple да си сътрудничат с управляващите във Вашингтон.

Във вторник Тръмп нападна вербално базираната в Купертино, САЩ компания за нейния отказ да "споделя с властите данни за нейни смартфони, използвани от убийци, наркодилъри и други криминални елементи".

"Ние помагаме на Apple през цялото време по отношение на търговията и на много други проблеми, но въпреки това те отказват да разкрият телефони, използвани от убийци, наркодилъри и други престъпни елементи. Те трябва да поемата отговорност и да помогнат на нашата страхотна страна, СЕГА! НАПРАВЕТЕ АМЕРИКА ОТНОВ ВЕЛИКА", написа Тръмп в Туитър.

През 2016 година компанията Apple отказа да отключи и да предостави на ФБР достъп до iPhone, използван от един от стрелците от Сан Бернардино.

Междувременно американският финансов министър потвърди пред CNBC, че САЩ планират допълнителна отмяна на тарифите за китайски стоки през "втората фаза" на търговското споразумение, която ще включва въпросите за технологиите и киберсигурността.

Стивън Мнучин добави, че евентуалното изграждане на 5G мрежа от китайския технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) не е част от диалога с Пекин и че този въпрос ще бъде договорен отделно. "Хуавей" не е шахматна фигура в отношенията между САЩ и Китай", посочи той.

Изказване на Мнучин е факт само часове преди официалното подписване на "първата фаза" от търговската сделка с Китай, което се очаква да стане на церемония в Белия дом от 18:30ч. българско време.

Мнучин също така посочи, че икономическите санкции срещу Иран "работят". "Няма съмнение, че откакто президентът прекрати това споразумение (иранската ядрена сделка), ние буквално отрязахме десетки милиарди долари, които щяха да отидат в Иран и които биха подкрепили допълнителни терористични дейности", каза той за CNBC.

Според него Вашингтон ще бъде готов да отмени санкциите само в случай, че Иран се съгласи "да не разполага никога с ядрени оръжия" и да спре да подкрепя терористичните дейности.

Коментирайки икономиката на САЩ, Мнучин отбеляза, че тя в момента се справя с големите бюджетни дефицити, но правителствените разходи не могат да продължат да се увеличават с текущите темпове за неопределено време. "Към настоящия момент икономиката може да се справи с тези дефицити, но безспорно, че с течение на времето трябва да разгледаме тези проблеми с държавните разходи. Не можем да продължим да разширяваме правителствените разходи с темповете, каквито имаме в момента", посочи той.

Според него увеличените разходи, отчасти в резултат на увеличените военни разходи, са причина за дефицитите, а не политиката на Тръмп на намаляване на данъците, като той остава убеден, че намалението на данъците ще се изплати за 10-годишен период.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!