Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИК-Ветово разглежда сигнали срещу двама новоизбрани кметове

Община Ветово
Снимка: Община Ветово

Общинската избирателна комисия във Ветово ще разгледа два сигнала, подадени срещу двама от избраните кметове - на общинския д-р Мехмед Мехмед и на село Смирненски Салих Салиев. Според жалбите и двамата са нарушили закона за местната власт и не са прекратили участието си в търговски дружества.

Според подадения вчера сигнал кметът на Ветово д-р Мехмед Мехмед не е прекратил участието си в едноличното търговско дружество „Медисън“, което е в разрез със закона за местната власт. Става дума за стоматологична практика, която от 2007 година е преобразувана в ЕООД, но макар и замразена, е останала в Търговския регистър и Агенцията по вписванията.

На 25 ноември новоизбраният кмет от ДПС е започнал процедурата по заличаване на едноличното търговско дружество, но тя все още не е финализирана. Това обясни самият той за Българското национално радио и допълни:

„Аз притеснения нямам, макар че съм на 99% сигурен, че ОИК ще бъдат принудени да вземат решение за предсрочно прекратяване, тъй като мнозинството от членовете им са от ГЕРБ".

Според него това е политическа атака, която има за цел да го отстрани от поста и да укрепи позициите на опонентите му.

Случаят с втория кмет - този на село Смирненски Салих Салиев, е аналогичен. Той също не развива търговска дейност, но не е приключила процедурата по заличаване на фирмата му в регистрите.

И двамата заявиха готовност да потърсят правата си в съда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!