Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище, което дава криле

Тук учебните занятия са по-желани от ваканцията

За последните 17 години в България са закрити над 1000 учебни заведения. Основните училища в малките населени места често водят борба за оцеляване. В районите с преобладаващо малцинствено население слабото владеене на български език от учениците изправя педагозите пред допълнителни трудности, а отпадането на деца от системата на образованието е проблем, който не слиза от дневния ред на институциите.

На този фон едно селско училище се споменава като "скочило в бъдещето". ОУ "Д-р Петър Берон" в село Плъстина е средищно за община Омуртаг. В него се обучават около 160 ученици от 13 населени места. 10-15 % от децата са ромчета, а останалите с турски произход.

Тук вече 12 години се прилагат най-новите технологии за обучение. Учебните стаи са модернизирани, с електронни дъски и лаптопи за всеки учител. Училището разполага с две компютърни зали, закрит физкултурен салон с фитнес уреди и открита спортна площадка с тревна настилка.



Модерното училищно оборудване несъмнено изисква много средства. Как се постига всичко това?

Училището е собственик на около 200 декара земеделски земи. Средствата от арендата им влизат в училище – обяснява заместник-директорът Нурсен Исуфова. – Активно работим по европейски и национални програми. Когато през 2007/2008 г. започнаха да се прилагат първите национални програми, ние спечелихме 3 проекта. По модул "спорт в училище" изградихме една прекрасна спортна площадка, на която учениците спортуват и играят с огромно желание. В закрития спортен салон има фитнес уреди, на които през свободното си време децата могат да тренират, да се наслаждават и да си почиват.



По модул "ритуализация в училищния живот" пък въведохме училищна униформа, защото виждахме как разликата в облеклото смущава част от учениците.


Нурсен Исуфова споделя, че благодарение на успешно реализирани 2 европейски проекта на обща стойност около 240 хил. евро ръководството от една страна е продължило да подобрява базата, а от друга е осигурило възможност на учениците да обикалят цяла България, да участват във форуми и фестивали, да си партнират с други училища. Възпитаниците на училището заедно ходят на зелено училище, на морско училище, на спортни лагери и екскурзии.



Имат ли желание изобщо да излизат във ваканция учениците?

Обявяването на двуседмична ваканция по Коледа всъщност е предизвикало неудоволствие по училищните коридорите, споделя в отговор г-жа Исуфова.

Усилията на амбициозния екип от преподаватели, съчетани с интерактивните методи на преподаване дават изумителни резултати. Така например на националното външно оценяване по математика, проведено през 2014 г. училището в село Плъстина постига среден успех 5,13 и става единственото в страната с резултат над 5.



Тъй като районът е с висок процент на безработица, част от семействата работят в чужбина, а децата се отглеждат от баба и дядо.

Често се налага да заместваме родителите – казва заместник-директорката и допълва: – Учениците много споделят с учителите. Търсят помощ и съдействие във всяко отношение. Това, което липсва вкъщи ние се стараем в училище да го покрием.

С помощта на благодетели, на затруднените финансово семейства са осигурени компютри, така че децата да могат да се подготвят вкъщи, а в училището е изградена съблекалня, пълна с дрехи, обувки и консумативи за всеки, който има нужда.

Изглежда ръководството е постигнало всичко. "Не всичко"- поправя ме Нурсен Исуфова и допълва:

Ще продължим да се развиваме в дигиталната сфера. Идеята ни е учениците да идват на училище само с 1 флашка. Да махнем ученическите раници. Това ще е най-новото, което ще приложим в ОУ „Д-р Петър Берон“ в село Плъстина.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки: личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!