Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимки с добра кауза

Пламен Вукадинов - "натровен" от красотата на подводния свят

Инструкторът по подводни спортове пише втора книга, събира пари за спорт на деца с увреждания

Снимка: Пламен Вукадинов

До края на месеца в Националния антропологичен музей в София може да се види фотографската изложба „Подводна зависимост“. Снимките в изложбата са от различни точки на света – освен от България и Гърция, включват и места от Африка и Индонезия. Техен автор е Пламен Вукадинов.

Събитието е с благотворителна кауза – средствата от всяка закупена фотография ще отидат в помощ на ParaKids. Организацията осигурява спортни занимания за деца с увреждания, с гръбначни изкривявания и наднормено тегло, както целогодишно, така и сезонно.

За вечерта на откриването на изложбата  са събрани около 700 лева. Антропологичният музей обаче е сравнително нов, на не толкова комуникативно място и с намалено работно време до 17 часа. Затова след 30 януари тя ще бъде преместена в центъра на София, за да продължи.

За децата с увреждания спортът е изключителен плюс – това е здраве, движение, ползи, настроение, казва в предаването "Закуска на тревата" Пламен Вукадинов. Като подводен инструктор, фотограф и журналист за себе си той определя спорта като начин на живот и допълва, че без спорт би било много скучно и човек трябва да се движи колкото може повече.

В казармата бил моряк. След това започнал да се гмурка по-сериозно и не спира до ден днешен. „За мен това е една магия, красота, начин на живот. Не си представям да го няма това в моя живот вече. Във всеки удобен момент го практикувам.“

Във водата вече не влизам без камера, освен ако камерата не е повредена, допълва Вукадинов. По време на подводните си снимки е имал безкрайно много интересни ситуации. Разказва, че в пещерите на западния ръкав на Халкидики – Касандра, където обича да ходи, светлината се пречупва през отворите в скалите и се получават „изключително хубави снимки“, особено когато денят е по-дълъг. От опасни ситуации под водата се е измъквал „със сила, воля, опит и късмет“.

Пламен Вукадинов е автор на книгата „Адреналинът е моята стихия“. Сега завършва втората си книга. Очаква я на книжния пазар до 3-4 месеца. Обмисля работно заглавие „Интоксикация“ с подзаглавие „Подводна зависимост“.

„Защото това е също като подводна дрога. Натравяне, само че "натравяне" от красотата на подводния свят.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!