Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дечев: Липсата на обществени поръчки води до купуване на лекарства на по-висока цена

Ананиев ще инициира законови промени: частните болници да правят обществени поръчки

| обновено на 16.01.20 в 19:30
Кирил Ананиев и Дечо Дечев
Снимка: БГНЕС

Няколко лекарства за онкоболни са плащани с 50 процента по-скъпо на частните болници в сравнение с държавните лечебни заведения. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред парламентарната здравна комисия. Управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев беше изслушан в комисията, след като по-рано обяви, че разминаваненето в заплащането на лекарства в различните здравни заведения е до 7 пъти. В интервю преди дни д-р Дечев каза, че Касата се източва чрез лобистки закони. Той обаче каза, че законът не е нарушен.

БСП сезира прокуратурата, за да се проверят твърденията, че има система за отчитане на дейности, които са извършени в по-малък обем или изобщо не са били извършени.

Пред парламентарната комисия д-р Дечо Дечев заяви, че според данните, с които разполага, не е разходван неправомерно обществен ресурс и че в законодателството се появява практика за нерационално използване на публичните средства за лекарства.

"Продажбата на цени  до референтните в позитивния лекарствен списък е напълно законова практика. Разминаването аз обявявам публично, че една законова практика, за която пак повтарям, аз нямам право да кажа на някой провери нещо, което е в рамките на закона. Аз ви информирам чрез медиите, цитирам текст - лекарствен продукт не може да се продава на цена по-висока от определената в позитивния лекарствен списък. Всички цени , които споменах, са в рамките на определените в позитивния лекарствен списък. И по тази причина това не е незаконно и няма как да сезирам тези, които имат право да проверяват дали едно нещо е законно, или е незаконно".

Той е категоричен, че трябва да се установи как се получава максимално висока цена в някои болници за лекарство, получено от производителя на по-ниска цена.

Според д-р Дечев практиката да не се провеждат обществени поръчки води до купуване на лекарства на по-висока цена.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че ще инициира законови промени, така че частните болници да правят обществени поръчки.

"Няма бездействие, защото, за да мога аз да изпълня своите функции и да възложа на Националния съвет по цени, реимбурсиране и на Изпълнителна агенция по лекарствата, трябва да дойде до мен сигнал от НЗОК, защото при нея всеки месец постъпват фактурите, които те плащат на болниците. И в тези фактури има вид лекарство, количество, единична цена, обща сума. Това нещо при мен го няма. Затова трябва да бъда сезиран, за да мога да изпълня това, което направих сега, след като ми дадоха тази информация".

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви вчера, че ще бъдат подготвени промени в Закона за обществените поръчки.

Ананиев ще поиска от Национална агенция за приходите да провери болниците и търговците на едро.

Повече по темата можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна