Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпна в азиатската търговия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Котировките на петрола се повишиха тази сутрин в азиатската търговия след подписването на предварителното търговско споразумение между САЩ и Китай, което подготвя почвата за засилване на китайските покупки на американски енергийни продукти. Другият фактор, тласнал нагоре цените на черното злато, е отчетеният силен спад на запасите в САЩ, предаде "Ройтерс".

Сортът Брент от Северно море, чиято цена е референтна за Европа, поскъпна с 45 цента до 64,45 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

Американският лек суров петрол прибави 39 цента до 58,20 долара за барел.

Според сделката, наречена Етап 1, с която двете най-големи икономики в света сключват временно търговско примирие, за две години Китай се ангажира да купи американски петрол, втечнен природен газ и енергийни продукти за над 50 милиарда долара допълнително.

Освен това официални данни отчетоха снощи много по-голям от очаквания спад на запасите от суров петрол в САЩ. През миналата седмица резервите са намалели с 2,549 милиона и на 10 януари са били 428,511 млн. барела, съобщи американското министерство на енергетиката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна