Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кантарджиев: Количеството грипни заболявания тази година не е тревожно

Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: Архив

Нивата на грипните заболявания в национален мащаб не будят големи тревоги, заяви за "Преди всички" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев:

“В последните седмици на 2020 г. хората, които са потърсили лекарска помощ, са два пъти по-малко от хората, които са потърсили за същия период миналата година. Очаквам слабо епидемично разпространение на грипа през втората половина на януари. Силно разпространение на грипните вируси през февруари и пик някъде втората половина на февруари“.

Проф. Кантарджиев допълни, че ръководеният от него център не е получавал материали за изследване от какъв вид е заразата в Хисаря, където учениците излязоха в грипна ваканция. По-думите му по-висока в момента е заболеваемостта в областите Ямбол, Хасково и Габрово.

 Най-много регистрирани случаи по области

“Областите, в които има най-много хора със заболявания, са Ямбол, Хасково, от Северна България е област Габрово, няма нищо, будещо уплаха и големи тревоги“, каза д-р Кантарджиев.

“В Националната референтна лаборатория до сега от изпратените материали на лежащо болни хора, имаме 57 доказани случая на грип с генетични методи, благодарение на помощта, която САЩ ни оказват с реактивите в Центъра по контрол на заболяванията в Атланта. Каква е ситуацията – от тези 57 доказани случая на грип, типизирани за всички и H1, това е пандемичният грип, известен като свински или калифорнийски, 27 са пандемичен грип. H3 (Канзас)  са 22“, информира още проф. Кантарджиев.

Интервюто с проф. Тодор Кантарджиев можете да  чуете от зувковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!