Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С изложбата си "Скреч Арт" Ева Тенева-Зайкоф намигва, но и ни замисля

Снимка: Галерия Сердика

Галерия „Сердика” предлага изживяване, което намига с лека ирония към ценностите на обществото и това кое е важно за нас. Скреч Арт (Scratch Art) е първата от серията изложби „50/50 или Fifty Fifty“ на Ева Тенева-Зайкоф, която ще се проведе в периода 15.01– 14.02.2020 г. Идеята зад нея е провокирана от модерната за цяла България мания да изтрива различни по форма и съдържание скреч-полета с надежда да се спечелят бързи пари.

Пред Радио София художничката сподели, че има дългогодишен опит в рекламата и е експериментирала с изкуството и взаимното проникване на двете дейности.

Опитва да използва всички медии, за да направи творбите си по-модерни, по-ефектни и по-различни. В експозицията е заложила изненадващи емоции и подаръци.

„Отвсякъде ни връхлитат послания за материални придобивки, награди и пари, достатъчно да живеят няколко поколения. Но никой не ни предлага да спечелим духовен, културен или друг артефакт, който да запълни празнината в душата.” – коментира Ева Тенева-Зайкоф.

Изложбата можете да разгледате в Галерия Сердика/Art Gallery Serdica на Женския пазар до 14 февруари.

Ева Тенева-Зайкоф завършва Националната художествена академия през 1998 г., специалност "Графика" при проф. Галилей Симеонов и рисуване при проф. Александър Станев-Сома. Има многобройни участия в изложби за рисунка, графични изложби и биеналета в страната и чужбина. Участия в модни ревюта със собственоръчно ушита колекция. Темите, които я интересуват са граждански ангажирани или нестандартни. Обича експеримента. Работила е в областта на пърформънса, инсталацията и всякакви междинни форми.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна