Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо китайски рибари улавят дронове шпиони

Учение с подводен дрон на американската армия в Персийския залив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В първия момент заглавието в китайска държавна медия „Китай награди рибари, уловили чужди шпионски устройства“ изглежда подозрително. Но се оказва съвсем правдоподобно, коментира днес Би Би Си.

Първо, наградените не са двама-трима, а 11 – една жена и 10 мъже, които са открили общо седем машини.

Второ, това не е първият път, в който рибари от източната крайбрежна провинция Дзянсу откриват „подводни дронове шпиони“. През 2018 г. 18 души са наградени за залавянето на девет машини.

И трето, наградите изобщо не са малки – до 500 000 юана (72 000 долара).

Крайбрежието на провинцията е дълго над 1000 км и гледа към Япония и Южна Корея. Тайван пък е на около 800 км на юг. Това местоположение и сериозното американско присъствие в региона започва да обяснява защо рибарите продължават да откриват дронове.

Китай не разкрива на кого са машините, а казва само, че са произведени в други държави.

Наградените китайски рибари. (WEIBO)

Но експертът по региона и консултант Александър Нийл посочва, че те вероятно принадлежат на „американските ВМС, на японските сили за самоотбрана и потенциално на Тайван“.

През 2009 американските военноморски сили спонсорират изследвания за подводни дронове, известни като „безпилотни подводни машини“. Проучването препоръчва седем начина за използването им, сред които проследяване на потенциално вражески подводници, борба с подводни мини, разполагане на оборудване за наблюдение и мониторинг на подводна инфраструктура като например кабели за комуникация.

Изследването подчертава и силата на дроновете. По-малките, вероятно като намерените от китайските рибари, може да бъдат разполагани за месеци и са достатъчно евтини, за да бъдат смятани за заменими. Евтини в случая означава само десетки хиляди долари.

Тяхната цена, обхват и способности означават, че подводните шпиони са все по-важни.

Така че това обяснява, отчасти, защо те продължават да попадат в китайските рибарски мрежи. Още повече, че някои от рибарите са част от армията. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени