Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Янков: До няколко месеца ситуацията в НХА ще се стабилизира

Проф. Георги Янков
Снимка: НХА

„Надявам се до няколко месеца ситуацията в Националната художествена академия да се стабилизира. Проблемът със заплатите се преодолява, декемврийските са платени. Очакваме по-голям бюджет за тази година. Надяваме се да компенсираме недоимъка. Трябва да се търсят и други начини за оправяне на материалната база, например с участие по европейски проекти“. Това каза в предаването „12+3“ проф. Георги Янков - в първия си ден начело на НХА.

Предишният ректор на академията проф. Николай Драчев съобщи преди месец, че дефицитът в нея е в размер на  600 хиляди лева. Подобно на просветния министър Красимир Вълчев, и проф. Янков смята, че до дефицита се е стигнало не заради злоупотреби, а в резултат на недобро планиране на бюджета. По отношение на материалната база на академията, той ще търси начини за подобряването ѝ не само през бюджета на висшето училище.

Новият ректор на Академията поясни, че няма много големи проблеми за разрешаване и че трябва да се разведри обстановката от края на миналата година.

„Трябва да се набележат приоритетите и да обърнем внимание върху същинската си работа. Да влезем в диалог с институциите“.

Проф. Янков е оптимист и заяви самочувствие, че заложеното в програмата му за управление на НХА е реалистично и постижимо.

Интервюто с проф. Георги Янков можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!