Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Пенков: Можем да създадем среда, която да стимулира по-високите технологии

Снимка: pixabay.com

Представете си, че има компютър, който вместо вас би обобщил целите ви, би подредил задачите ви за деня. Инж. Светлин Пенков, председател на УС, и Кристина Ескенази, член на УС на новосъздадения клъстер "Изкуствен интелект", гостуваха в студиото на "Нашият ден" и разказаха за своята дейност:

"Представете си, че имате много задачи, които трябва да изпълните. Аз се заинтересувах как роботите могат да правят това и как те биха извлекли информация, за да направят след това компютърна програма."

Младият български IT специалист д-р Светлин Пенков е бил около 10 години част от екипа на FiveAI − най-голямата стартъп компания за автономни коли във Великобритания. Светлин ръководи екип, разработващ модели за ситуационно предвиждане поведението на останалите участници в движението – автомобили, управлявани от хора, велосипедисти и пешеходци. Научноизследователската му дейност е с фокус върху задачи за изкуствен интелект, изискващи по-сложни когнитивни функции. Пенков е доктор по роботика и изкуствен интелект от Единбургския университет. 

През август 2019 г. д-р Светлин Пенков се връща, за да работи в България и тук той стартира същата дейност. Казва, че от опита си в чужбина, работейки в огромна компания, на върха на технологиите, е разбрал, че за да стигнеш на такова ниво, не се изискват някакви невероятни ресурси. Ключов фактор е човешкият ресурс. "В България виждам огромен потенциал в тази насока. Едно от нещата, за които искам да работя активно, е у нас да изградим място, където да развиваме наука на световно ниво", споделя д-р Светлин Пенков.

"Осъзнах, че България има изключителен потенциал в сферата на изкуствения интелект. Има много млади момичета и момчета, изключително умни, но някой трябва да насочи интереса и вниманието им в тези технологии." - категоричен е Пенков. 

"Именно това е потенциалът на България. Тук можем да създадем такава среда, която да стимулира още по-високите технологии, за да предоставяме по-интересни решения на по-трудни проблеми."

Светлин Пенков беше отличен с грамота „Джон Атанасов 2019“, която се присъжда за изключителни постижения в областта на компютърно базираните технологии. 

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени