Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция започна да разгръща свои войски в Либия, обяви Реджеп Ердоган

Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция започва да изпраща войски в Либия в подкрепа на международно признатото Правителство на националното съгласие в Триполи, обяви в четвъртък Реджеп Ердоган, като това става факт само дни, преди срещата на върха в Берлин, на която ще се обсъжда либийския конфликт, предаде Ройтерс.

През миналата седмица Турция и Русия призоваха враждуващите страни на Либия да обявят примирие. Въпреки разговорите в Москва, насочени към спиране на военната кампания на Халифа Хафтар за завземането на либийската столица, двете враждуващи либийски страни не успяха да постигнат споразумение, като в началото на седмицата Хафтар не пожела да подпише договореното примирие.

Турция, която подкрепя Правителство на националното съгласие на правителството на Файез ал Сарадж обяви преди дни, че е изпратила екип за обучение и сътрудничество, който вече работи в Либия.

В четвъртък обаче Ердоган посочи, че Турция започва разполагането на своите войски в Либия и че ще използва всички свои дипломатически и военни средства, за да осигури стабилност в региона.

"За да може законното правителство в Либия да остане на власт и да се установи стабилност, вече започваме да изпращаме нашите войници в тази страна", каза турският президент.

Междувременно говорител на Белия дом разкри, че Ердоган е провел телефонен разговор с президента на Съединените щати Доналд Тръмп и че и двамата лидери са обсъдили ситуацията в Либия, включително нестабилното прекратяване на огъня.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна