Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондонска среща на страните, чиито граждани загинаха в сваления украински самолет

Отломки от самолета на Украинските международни авиолинии, разбил се близо до Техеран
Снимка: Ройтерс

В британската столица Лондон се провежда среща на външните министри на държавите, чиито граждани загинаха при свалянето на украински пътнически самолет в Иран миналата седмица. Групата министри се надява да излезе с обща позиция, която да принуди Техеран да проведе максимално прозрачно разследване.

Иран води разследването, тъй като инцидентът стана на негова почва, но Канада настоява също да бъде включена активно в него, тъй като сред загиналите са и 57 канадски граждани. Иран е подложен на натиск да даде пълен отчет за случилото се с украинския самолет, който беше свален близо до столицата Техеран миналата седмица и загинаха всички 176 души на борда.

Външните министри на петте държави, чиито граждани загинаха при инцидента – Канада, Украйна, Швеция, Афганистан и Великобритания – провеждат срещата в канадското посолство в Лондон. Те запалиха свещи и почетоха с мълчание паметта на загиналите преди да продължат дискусиите за нуждата от прозрачност от иранска страна. Преди срещата канадският външен министър заяви, че страната му ще стигне до „дъното на нещата“.

Франсоа-Филип Шампан изтъкна важността да се гарантира пълното сътрудничество от иранските власти, за да бъде разкрита цялата истина и да възтържествува правосъдието. Важен въпрос е този за изплащане на компенсации на семействата на загиналите, но за това е необходимо Иран официално да признае, че носи вина.

Техеран по принцип призна, че самолетът е бил свален с ракета на неговата противовъздушна отбрана, но това е станало в резултат на човешка грешка и не е умишлен акт. Сформираната група от външни министри иска да бъде потърсена сметка на всички отговорни за свалянето на самолета и да бъде правомерно организирано репатрирането на останките на жертвите до техните семейства по света.

Канада пък разследва сведения, че семействата на някои от жертвите са били тормозени от иранските власти и призовавани да мълчат. Смятат се, че много от загиналите чужденци са с двойно гражданство и канадското правителство заяви, че е дълбоко загрижено от оказвания натиск върху иранско-канадските семейства да не искат репатриране на тленните останки.

Така че може да се каже, че днешната среща има два аспекта. Първият е как да се помогне на семействата на жертвите, което включва помощ при издаването на визи, получаване на информация и  организиране на репатрирането на тленните останки. И вторият - по какъв начин да се окаже максимално натиск върху Иран да бъде проведено пълно, открито и прозрачно разследване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна