Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за композитора Александър Морфов

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" този път имаме повод да си припомним един скромен български музикант с големи заслуги към музикалното изкуство - Александър Морфов, създателят на българския военен марш. На 13 януари се навършиха 140 години от неговото рождение. 

Много може да се говори за този изключително даровит човек, работил в много области. Освен музикант със заслуги, той е бил талантлив поет, писал е стихове на български и френски език, либрето за опери - по негов текст Маестро Атанасов е композирал операта си „Запустялата воденица“, занимавал се е и с рисуване, дърворезба, скулптура, бил е художник-фотограф, даже е изработвал мебели и обувки. 

Музикалното образование на Морфов е било много скромно - учил е флейта само в гимназията в Одрин, а всичко останало е научил сам. Това не му е попречило да композира около 30 марша, солови песни, да прави хармонизации на народни песни и да създаде няколко великолепни хорови песни, между които и един от шедьоврите на нашата хорова песен - „Дамян танец води“. 

Създава и няколко музикални инструмента - оригинална цитра, инструмента “Орфеин“, съчетал възможностите на виолата и виолончелото, усъвършенства флейта, която италианците започват да произвеждат под името концертна флейта "Рампони". И всичко това той прави без шум и себеизтъкване - скромен идеалист, Александър Морфов цял живот живее много бедно, работи като военен възпитател във Военното училище,   участва и в трите войни на фронта, даже е  ранен. 

Когато го пенсионирит през 1922 г., изпада в тежко материално положение. Неговите приятели полагат усилия в продължение на 10 години, за да му намерят някаква работа и успяват - през 1932 г. Морфов най-сетне е назначен на щатна служба като началник на секцията за военните гробове. Две години след тази “милост“ той умира - на 12 април 1934 г. Така държавата се отплаща на създателя на първия български марш!

За творчеството на Морфов говори композиторът Александър Танев в запис от 1996 г., съхранен в Златния фонд на БНР. Чуйте го в звуковия файл, където ще откриете и изпълнение на марша "Ний ще победим" от Александър Морфов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна