Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Lost Landscapes - музика и фотография в поетична симбиоза

Йоанна Каменарска е добре позната на родната публика, въпреки че от много години живее в Германия и е концертмайстор и преподавател по цигулка в Хамбург.

Новият ѝ звукозаписен проект е в дуо с Мойзес Фернандес Виа - пианист от Испания, с когото я свързват студентските години в Моцартеума в Залцбург. Двамата решават да създадат своеобразен поетичен свят, съчетавайки музиката на романтика Франц Шуберт и съвременния автор Ейноюхани Раутаваара с фотографиите на Аббас Киаростами - известен ирански режисьор, продуцент, писател и фотограф. 

"В годината, когато записахме диска - през 2016-а, се случи така, че и двамата - и Раутаваара, и Киаростами починаха, а ние мислехме да бъдем в тесен контакт с тях, издавайки го. И се получи интересна атмосфера, която може би също има връзка със заглавието 'Lost Landscapes' - с тази загуба, с усещането за преходност и възраждане в друг, по-метафизичен смисъл." - споделя по повод проекта българската цигуларка.

В албума са включени Соната за пиано във фа-диез минор и Фантазия в До мажор за цигулка и пиано от Шуберт, както и пиесата "Ноктюрно" и цикъла 'Lost Landscapes' от Раутаваара. Записите са направени в САЩ, в прочутия фестивален център Тангълууд - летния дом на Бостънския симфоничен оркестър, възпят в първата от цикъла пиеси на финландския композитор. 

Повече подробности чуйте в интервюто с Йоанна Каменарска за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна