Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Майкрософт" планира да постигне отрицателен "въглероден отпечатък" до 2030 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Технологичният гигант "Майкрософт" (Microsoft) желае да премахне напълно своя "въглероден отпечатък" и дори да стане въглеродно отрицателен до 2030 г., заяви компанията в четвъртък. "Въглероден отпечатък" е общото количество емисии парникови газове, което се отделя от организация, продукт или процес

В публикация в своя блог "Майкрософт" отбеляза, че докато по-голямата част от света се опитва да достигне въглероден неутралитет, всеки, който има възможност, трябва да се стреми да бъде въглеродно отрицателен (да премахва повече вредни въглеродни емисии, отколкото отделя).

Технологичната компания отбеляза, че нейната "агресивна програма" ще има за цел да бъдат намалени въглеродните емисии на фирмата с над 30% през следващите 10 години. За да постигне тази цел, "Майкрософт" обеща да премахва повече въглерод, отколкото отделя всяка година, и добави, че също така ще инвестира един милиард долара във фонд за иновации на климата.

Освен това компанията заяви, че ще внедри технология, за да накара доставчиците и клиентите си да намалят тяхното въздействие върху околната среда, да публикува доклад за устойчивостта на околната среда и да подкрепя новите публични политики, които целят намаляване на въглеродния отпечатък.

Действието на "Майкрософт" идва, след като най-големият фонд в света Blackrock обеща да промени своите инвестиционни политики, взимайки предвид изменението на климата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!