Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на европейската и на инфлацията в България през декември

Потребителски цени в България с най-силен месечен растеж в рамките на ЕС

През декември 2019 година годишната инфлация в еврозоната се ускори очаквано до 6-месечен връх благодарение на силно повишаване на цените на храните и на първо, макар и слабо нарастване на енергийните цени от юли насам, показват окончателни неревизирани данни на Евростат.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през декември с 0,3%, като на годишна база нарасна с 1,3% след повишение с 1,0% през ноември. Това представлява най-силно нарастване на инфлация в региона на единната валута от юни 2019-а година насам.

Ускоряването на декемврийската инфлация е в резултат най-вече на повишението с 2,0% на годишна база на цените на храните, алкохола и тютюневите изделия (след растеж с 1,9% през ноември), като и с 0,2% на енергийните цени (след спад с 3,2% през ноември и първо тяхно макар и слабо нарастване от юли 2019-а година) при относително стабилно увеличаване на цените на услугите с 1,.8% (след повишение с 1,9% месец по-рано).

Основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) се повиши през декември с 0,4% на месечна база и нарасна за втори пореден месец на годишна база с 1,3%. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Днешните данни предполагат, че ЕЦБ ще запаси настоящата си изчаквателна позиция по отношение на бъдещата парична и лихвена политика в еврозоната, тъй като инфлацията в региона остава далече под целевото ниво за малко под 2 на сто.

В рамките на целия Европейския съюз потребителската инфлация през декември също се повиши на месечна база с 0,3%, като на годишната инфлация се ускори до 1,6% от 1,3% през ноември, отбелязвайки най-добро увеличение от декември 2018-а година насам.

Най-ниски годишна инфлация беше отчетена в Португалия (повишение с едва 0,4%), следвана от Италия (с 0,5%) и Кипър (с 0,7%), докато най-висока инфлация през декември беше отчетена в Унгария (ръст с 4,1%), в Румъния (с 4,0%). Чехия (с 4,2%) и Словакия (повишение с 3,2%).

Според Евростат потребителската инфлация в България през декември нарасна с 0,8% на месечна база, отбелязвайки по този начин най-солиден ръст в рамките на целия ЕС. Растежът ѝ на годишна база пък се ускори до 3,1% от 2,2% през ноември, което отрежда на нашата държава пета позиция по отношение на растежа на годишната инфлацията в Европейския съюз.

Инфлация в страните - членки на ЕС през декември 2019 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна