Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на махмурлука в Загреб - незабравимо място за забравени случки

Дестинация Загреб - предприемчив студент създаде Музей на махмурлука

Незабравимо място за забравени случки - така представят новия Музей на махмурлука в Загреб. Той е създаден само за шест месеца от 24-годишен студент, който вече е разбрал как да прави бизнес от идеите си.

Днес Рино Дубокович е директор на прелюбопитното място в Загреб. Твърди, че ексцентричното място е единствено по рода си в светаМузеят работи от почти два месеца, но набира скорост.

Рино Дубокович има работеща система за евтино настаняване при пътуване, а в свободното си време е басист в група.

„Бях с приятели. Пиехме и си разказвахме махмурлийски истории. Братовчед ми сподели как веднъж се събудил с педала на велосипеда си в джоба. Тогава си казах: „Защо няма музейна колекция с такива предмети, както и с историите, свързани с тях?“ Така покълнала идеята.

„В началото всички ми се присмяха, но си помислих, че това е наистина добра идея и трябва да се пробвам да я осъществя. Започнах да проучвам за място, където мога да направя такъв музей, да разработя концепцията. Пък и тук, в Загреб, има Музей на провалените любовни връзки“, разказва Рино Дубокович в предаването „Изотопия“.

И така – теоретично между двата музея могат да се правят паралели, а на практика те могат да си сътрудничат. „Основателят на този музей също ми помогна малко с проекта. Поддържам връзка с него, обсъждаме как да си сътрудничим.“

В музея има различни стаи. Можете да вървите из него на зиг-заг, точно както се очаква да правите, когато сте подпийнали. Има очила, през които - ако гледате - ще виждате света на градус. Можете да хвърлите един зарове на „Дринкополи“. Има и симулации - какво представлява усещането да шофираш в нетрезво състояние. Има махмурлийско вино и ракия.

„В момента имаме предмети като този педал на колело, счупена китара, едно растение, уличен знак, имаме и разни бутилки“, допълва картината Дубокович.

А какви са историите зад предметите? „Различни са. Има забавни, има и поучителни. Някои са с тъжен край. Имаме и такива, свързани с любовта, но не ги разказахме в музея, защото искахме да бъде най-вече забавно място.”

Рино разказва махмурлийска история от Австралия, в която героят е... пингвин, попаднал в ръцете на прекалили с алкохола.

„Най-забавната история за мен е за едни пичове, които, след като пили, се събудили в компанията на пингвин. Да, истински. Въобще не знаели как се е озовал при тях. Това доста напомня на сцена от филма „Последният ергенски запой”, с тигъра на сутринта. Та, хората с пингвина го откраднали от зоопарка. Бил далеч от тях. На сутринта оставили пингвина до най-близкото място с вода. Пазачите в зоопарка открили, че пингвинът го няма, започнали да го търсят, намерили го в онова езеро или където е бил оставен. А махмурлиите получили глоба за кражба.“

Идват ли пияни посетители? „Имали сме няколко, най-вече в петък и събота вечер. Но мислим да направим санаториум за махмурлии, където хората ще могат да облекчат последиците от препиването. Ще го организираме всяка първа неделя от месеца. Хората ще могат да си починат, да пийнат сок, да вземат нещо срещу махмурлук.“

Знае ли Рино за сока от кисело зеле?

„Не бях чувал някой да го пие, но прочетох за него. Четох за сокове, които помагат при махмурлук. Също така си сътрудничим с производителите на лепенки срещу махмурлук. Слагаш си ги, докато пиеш. На сутринта не чувстваш обичайните симптоми. Това са продукти, които ще набавим в музея. Лепенките съдържат витамини, кожата ги поема през нощта и това помага да не се чувстваш зле сутринта.“

Отвъд забавата Рино Дубокович е наясно, че трябва да ги има и истинските истории за това, което преживяваш, ако прекаляваш.

„Трябваше да я има както веселата, така и тъжната част. Имаме нещо като тъмна стая, където благодарение на УВ светлина можеш да видиш какво причинява алкохолът. Разказваме и поучителни истории. Като тази, в която момиче изпива много шотове и започва да бяга от приятеля си. Той се опитва да й помогне, но тя пада и си чупи два предни зъба, ръка и крак. Събужда се в болница. Родителите й са платили за гипсирането на ръката и крака, но не и да си оправи зъбите. Така е трябвало да остане два месеца - със счупени предни зъби.“

На служителите на музея е строго забранено да пият в работно време, разкрива още Рино Дубокович.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!