Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на рублата и рекордни върхове на борсата в Москва след избора на новия руски премиер

Рублата поскъпва в петък с 0,5% спрямо щатския долар, докато фондовите индекси на борсата в Москва достигат нови исторически върхове след избора на новия руски премиер.

След два дни на нестабилна търговия около оставката на правителството на Медведев и последващото назначаване на Михаил Мишустин за следващ министър-председател, руските финансови пазари поеха възходящ курс в края на работната седмица, като инвеститорите са в очакване на имената на министрите, които ще влязат в новото правителство.

Анализаторът Анатолий Шал от американската банка JP Morgan отбеляза, че бързото избиране на Михаил Мишустин на мястото на досегашния премиер Дмитрий Медведев означава, че политическата несигурност в Русия беше твърде кратка, за да има по-съществено влияние върху руските капиталови пазари. "Първите изявления на Мишустин сочат висока степен на приемственост в икономическите политики, тъй като той подчерта значението на макроикономическата стабилност", добави Анатолий Шал.

Важна подкрепа за позитивно представяне на руската рубла и на акциите на борсата в Москва обаче оказва и общият подем на т.нар. "развиващи се пазари" на фона на глобалния инвеститорски риск-апетит с оглед на подписаната търговска сделка САЩ-Китай и днешните китайски смесени до добри икономически данни.

Руската валута поскъпва с 0,5% към 61,30 рубли за един щатски долара, докато еврото поевтинява с 0,6% към 68,10 рубли. По този начин рублата се търгува в тридневни върхове спрямо двете водещи валути.

В същото време руският фондов индекс MOEX, който е базиран в рубли, се повишава с 1,2% към рекорден връх от 3 198 пункта, докато деноминираният в долари индекс RTS нараства с 1,67% към исторически връх от 1 641 пункта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна