Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Технологичните играчки - между свободата от битовизмите и ненужната ексцентричност

Батерия на захарна основа и робот, подаващ тоалетна хартия - къде свършва полезното и започва разглезването

На най-голямото в света изложение за потребителска електроника в Лас Вегас се представят последните иновации. Януари, 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Човечеството все още не разполага с летящи коли, но пък вече можем да си говорим с водопроводни кранове. Това ни показва най-голямото в света изложение за потребителска електроника в Лас Вегас.

"Изложението за потребителска електроника акцентира върху изкуствения интелект, роботите, автономно шофиране, технологии за здравеопазване, дронове, виртуална реалност, толкова много сфери... Ако трябва да го обобщя с една дума - тя е иновация", казва Гари Шапиро, президент и главен изпълнителен директор на Асоциацията за потребителска техника, организатор на събитието.

Сред хитовете са колело, което се движи по вода и преносим пречиствател за въздух с батерия за пет часа, който пречиства въздуха, преди да достигне до устата и белия дроб. Сред по-практичните иновации е и виртуален визьор, вдъхновен от LCD телевизорите, блокиращ отблясъците на слънцето в очите на шофьора, които са сред основните причини за пътни инциденти. Дисплеите на бъдещето пък ще могат да огъват, навиват и ще приличат на холограми, предрича още технологичният форум.

На иновационното изложение бяха огласени и плановете за строеж на прототип на град на бъдещето в подножието на японската планина Фуджи. Той ще се захранва с енергия от водородни клетки и ще действа като лаборатория за автономни автомобили, умни домове, изкуствен интелект и други технологии. След началото на строителството догодина се очаква първоначално да се заселят 2 хиляди души.

Свое запазено място на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас имат и зелените технологии - например батерия на основата на захар.

Най-много интерес обаче по традиция будят по-нестандартните изобретения. Ако се озовете с празно руло тоалетна хартия, можете да разчитате на робот, чиято сила е в бързата доставка на ролка тоалетна хартия при поискване.

"Чармин РолБот е създаден да бъде ваш спасител, ако се окажете на трона, но няма тоалетна хартия и никой не чува призивите ви за помощ. В такъв случай го задействате чрез приложение на смартфона и той ще ви спаси като ви достави свежо руло хартия", хвали се един от създателите на робота, който все още е на концептуален етап.

С друг ежедневен проблем пък се справя изобретение на канадска компания, което автоматично затваря и сменя торбата на боклука. А продукт на южнокорейски стартъп премахва неприятната миризма в обувките, като засича нивото на влажност и използва два топли вентилатора и UVсветлина, за да убие голяма част от бактериите.

Нова умна саксия е оборудвана със сензори за влажност, светлина и температура и монитор с емотикони, показващи дали растението е жадно, болно и дали му е студено.

Роботът Бали с вид на малка цветна топка стига само до глезена на човек. Устройството следва стопанина си по петите и го кара да прави гимнастика. Бали издава заповеди и на свързаните с интернет устройства в дома, включително на автоматичната прахосмукачка, когато собствениците са навън или когато кучето разпилее навсякъде трохи. 

"Това е различно и вълнуващо бъдеще. Новите устройства и технологии като роботите, които са компаньони, помагат на човек да живее по-пълноценен и щастлив живот. Интелигентни роботи, който да са до теб, да реагират на нуждите ти всекидневно, роботи, който те познават, подкрепят те и се грижат за теб, за да можеш да се концентрираш върху наистина важното", обобщават разработчици на роботи, които ще бъдат в услуга на човека в неговото ежедневие.

Подобни нови технологични играчки винаги се създават само за да ни спестят някакви усилия, защото хората са мързеливи, смята микробиологът Йордан Стефанов, който обаче не би отказал да си вземе у дома робот, който чисти добре.

Къде е границата между освобождаването от битовизмите и ненужната ексцентричност?

„Това всичко се прави, защото тези технологични играчки са готини, поне за момента. Хората искат да се пренесат малко в бъдещето, малко по-футуристично да живеем, но за жалост все още тези джаджи, макар да се продават с доста сериозни обещания, всъщност не предоставят този ефект, който е търсен или тази човешка интеракция. Тези взаимодействия между човек и човек все още не могат така добре да бъдат имитирани и съм сигурен, че много хора остават разочаровани“, коментира Йордан Стефанов в предаването „Изотопия“.

Каква е посоката на иновациите, има ли тенденции?

Като се изключат малките залъгалки от типа на носене на тоалетна хартия, които са по-скоро ефектни, отколкото полезни, основната тенденция е може би изкуственият интелект, подчертава микробиологът, според когото този инструмент ще намира все по-широко приложение в различни сфери. „Най-малкото ще могат да се анализират огромни бази данни, които се генерират постоянно. Ще ни улесни процеса на работа най-малкото, на диагностика на заболяванията и т.н.“

Йордан Стефанов дава пример с набиращите популярност персонализирани разчитания на генома. „И чрез изкуствен интелект ние бихме могли да дадем смисъл на тази информация от медицинска гледна точка. Компютрите и изкуственият интелект биха видели неща, които са невидими за нас.“

Още прелюбопитни неща, които ни очакват в света на бъдещето - в звуковия файл.
Снимки от традиционното технологично изложение в Лас Вегас: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!