Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови върхове на европейските борси след поредни рекорди на Уолстрийт

В петък европейските акции поскъпват към нови исторически върхове, следвайки снощни поредни рекорди на Уолстрийт, като подкрепа за инвеститорския риск-апетит на пазарите на стария континент оказват и окуражителните китайски икономически данни, оповестени по-рано през деня.

Снощи и трите водещи американски фондови индекси отбелязаха сериозни повишения с около 1% до нови рекордни върхове, като индексът DJIA нарасна с 0,92% до 29 297,64 пункта, S&P500 - с 0,84% до 3 316,81 пункта и Nasdaq Composite - с 1,06% до 9 357,13 пункта.

В основата на общия подем на глобалните капиталови пазари и в частност на Уолстрийт са одобрените през тази седмица търговски споразумения САЩ-Китай и САЩ-Мексико-Канада.

Позитивни за днешното силно представяне на европейските борси са коментарите на еврокомисаря по търговията Фил Хоган по време на неговата визита във Вашингтон. Той отбеляза, че е имал добра обмяна на мнения с търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, подчертавайки желанието на Брюксел да договори решения за няколко открити търговски спорове между САЩ и ЕС.

Фил Хоган също така посочи, че по време на неговите разговори във Вашингтон не са били отправяни нови американски заплахи относно въвеждането на тарифи върху вноса на европейски автомобили. Според анализатори неговите срещи представляват крачка напред и за решаването на дългогодишните проблеми между ЕС и САЩ относно държавното субсидиране на "Боинг" и "Еърбъс" и последното напрежение във връзка с френския цифров данък, за което по-рано днес говори и френският финансов министър Бруно льо Мер.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства в петък с 0,92% към нов исторически връх от 425,52 пункта и е на път да отбележи седмично повишение с над 1,2%, отбелязвайки най-добро представяне от седмицата до 20-и декември 2019-а година.

Немският индекс DAX 30 нараства с 0,54%, доближавайки рекордното ниво около 13 596 пункта от януари 2018-а година, докато френският индекс CAC-40 се повишава с 0,9% към исторически пик от  6 109 пункта.

Британският FTSE100 нараства с 1%, отправяйки поглед към негово историческо ниво от края на юли 2019-а година около 7 730 пункта. Инвеститорите на борсата в Лондон игнорират поредните слаби данни за продажбите на дребно във Великобритания, тъй като тези данни засилват очакванията за предстоящо намаляване на основната лихва на Английската централна банка и причиняват поевтиняване на британската лира, което пък е от полза за мултинационалните компании, влизащи в индекс FTSE100.

Оповестените по-рано в петък окуражителни данни от Китай, показващи стабилизация на втората по сила световна икономика в края на 2019 година, се отразяват позитивно на европейските минно-добивните компании, като акциите на Rio Tinto нарастват с 2,84% и на BHP Group - с 3%, а общият индекс на ресурсните компании STOXX Europe 600 Basic Resources се повишава с 2,25%.

Около час преди началото на петъчната търговията на Уолстрийт, фючърсите и на трите водещи американски фондови индекси са оцветени в "зелено", като тези на DJIA се повишават с нови 60 пункта (с 0,2%), на S&P500 - с 0,22% и на Nasdaq100 - с 0,34%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени