Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция обяви нов сондаж за газ край Кипър

Турският кораб "Явуз", който ще прави новия сондаж за газ южно от остров Кипър.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция обяви началото на нов сондаж за газ в Източното Средиземноморие, на юг от Кипър. Това е първото ѝ за тази година навлизане в зоната на Кипър и поредна стъпка от ескалацията на напрежението в региона.

От днес до 24 май турският сондажен кораб „Явуз” се планира да работи в участък, наречен „Никозия-1”, на юг от Кипър. Датите и новите координати бяха посочени в издаденото от Турция навигационно съобщение. За новото назначение на „Явуз” съобщи в петък и турският енергиен министър Фатих Дьонмез.

Предишната мисия на сондажната платформа бе от началото на октомври миналата година до първата седмица на януари, когато „Явуз” пробива в блок в югозападната част на кипърската изключителна икономическа зона, за който кипърското правителство вече бе издало лиценз за газови проучвания на френско-италианския консорциум „Тотал-Ени”.

Другият турски сондажен кораб „Фатих” завършва работата си край източния бряг на острова и ще му бъдат дадени нови координати за следващото сондиране, съобщи още Фатих Дьонмез.

Никакви резултати от извършените досега проучвателни газови сондажи на корабите „Явуз” и „Фатих” още не са обявени официално.

Възможно най-скоро Турция ще започне проучвания за въглеводороди с изследователския си кораб „Оруч Рейс” в областите, обхванати от споразумението й с Либия, заяви в четвъртък турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна