Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли проблеми Русия да довърши полагането на „Северен поток 2“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският законопроект със санкции срещу двата газови проекта „Северен поток 2“ и „Турски поток“ целеше по-скоро да забави процеса, защото те трудно биха го спрели, така че да дадат силен коз в ръцете на „Нафтогаз-Украйна“ да може да се договори с Москва за транзита на газ, заяви пред БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика и председател на Световния енергиен съвет в България Валентин Николов.

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ той посочи, че швейцарската фирма, която полагаше тръбите, се отказа веднага от изграждането на „Северен поток 2“. „Но руската страна подписа договора с „Нафтогаз“ и може спокойно да предприеме стъпки към завършване на „Северен поток 2“.

Валентин Николов коментира, че Германия ще остави Русия сама да завърши проекта, санкциите вече не може да бъдат наложени във връзка със самата мрежова структура в Германия, която ще транспортира потоците от Русия.

„Русия със сигурност сама ще завърши проекта, защото други фирми няма да рискуват американски санкции“, каза още той.

И допълни, че Германия има голямо влияние в Европа и едва ли ще зависи изцяло от Русия заради газа, но влиянието на Москва все пак ще бъде доста по-голямо. Заради по-голямата сигурност на доставките по тръбопровод в сравнение с втечнения газ.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени