Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успее ли Путин да осигури приемственост на курса си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Многократно в публичните си изяви Владимир Путин е изтъквал стабилността като едно от основните предимства на Русия на фона на все по-нестабилния свят. С огласените в посланието си към Федералното събрание конституционни промени той иска да гарантира приемственост на своя вътрешно и външнополитически курс, коментира рокадите в Русия в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров.

Според него това може да стане чрез преразпределение на правомощията между бъдещия президент, долната камара, горната камара и Държавния съвет, чиито функции предстои да бъдат записани в конституцията.

„Мисля, че би било неточно да кажем, както се чуха някои мнения, че Путин иска да запази цялата власт и след оттеглянето си от президентския пост. По-коректно би било да кажем, че той иска да си осигури определени ефективни лостове за контрол и въздействие, чрез които да съхрани тази стабилност и приемственост. И да предотврати евентуална ревизия на своето управление“.

Ангел Григоров посочи, че силата на Путин е неговото умение да балансира между често пъти противоречивите интереси на различните политико-икономически групировки във властта.

Мнението на Ангел Григоров можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени