Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законова регулация за предлагащите споделено настаняване в Кипър

Снимка: airbnb.com

Собствениците на имоти в Кипър, предлагащи ги в онлайн платформите за споделено настаняване от типа на Airbnb и Booking.com, вече попадат под законова регулация и подлежат на регистрация. Новият закон бе приет от парламента на страната в петък

Желаещите да отдават квартири за краткосрочно настаняване вече трябва да се регистрират в специален регистър, който се създава към Държавния департамент по туризма. Те ще могат да работят след като получат лиценз от него.

Регистрационният номер на имота трябва да бъде представен на онлайн платформата, за да може собственикът му да се включи в нея. Така ще се гарантира, че предлаганите квартири са одобрени от правителството, обясни зам.-министърът по туризма Савва Пердиос.

Наемодателите, които досега отдават свои жилища по този начин, имат срок от 2 години да се съобразят със закона, а новите трябва да се регистрират веднага. Според представените в парламента данни около 20 000 места за временно настаняване попадат в обхвата на новите разпоредби.

Новият закон не третира проблема с данъчното облагане на приходите от отдаваните под краткросрочен наем имоти. Те ще бъдат включени в декларациите за данък върху доходите на собствениците им. Промяната в регулацията се прави, за да могат тези домакинства да имат легален допълнителен доход, бе подчертано при дискусията в паленарната зала.

Законът бе гласуван след година и половина обсъждания в парламента, но без острия обществен дебат, който съпътства въвеждането на подобна нова регулация в България. Според приетия у нас закон от тази година собствениците на имоти, предлагани в двете онлайн платформи, трябва да ги регистрират и да заплащат пaтeнтeн дaнъĸ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени