Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За спазване на оръжейното ембарго срещу Либия се договориха участниците в срещата в Берлин

Германският канцлер Ангела Меркел по време на мирната конференция в Берлин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички държави, които по един или друг начин са замесени на страната на някой от враждуващите лагери в гражданската война в Либия, са се договорили да спазват международното оръжейно ембарго срещу бившата Джамахирия. Така германският канцлер Ангела Меркел обобщи постигнатото на мирната конференция в Берлин, която се проведе в неделя.

В нея участваха представители на над 10 световни и регионални сили, сред които президентите на Русия, Турция и Франция, премиерите на Италия и Великобритания и държавният секретар на Съединените щати.

Договореното в Берлин предстои да бъде одобрено от Съвета за сигурност на ООН.

Италианският премиер Джузепе Конте декларира намерение страната му да играе водеща роля в контрола за спазването на оръжейното ембарго. А премиерът на Либия Файез ас Сарадж и командващият Либийската национална армия Халифа Хафтар са се съгласили да изпратят в най-скоро време по петима свои представители в Женева, за да участват във военна комисия, която да договори устойчиво прекратяване на огъня в Либия.

Руският външен министър Сергей Лавров нарече това малка, но важна стъпка в правилната посока. Постигането на сериозен диалог между правителството в Триполи и Хафтар е още само пожелание, отбеляза Лавров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!