Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциация "Лицеви аномалии" иска увеличение на клиничната пътека за операции при бебета

Лекари настояват отделението в Пловдив да се превърне в национален център

| обновено на 20.01.20 в 17:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Асоциация "Лицеви аномалии" настояват да се увеличи клиничната пътека за хирургично лечение на лицеви аномалии при бебета от 0 до една година или да се създаде отделна клинична пътека само за тези деца. Децата до една година получават първично лечение по по-ниско платената клинична пътека.
     

"Една преоценка на клиничната пътека, по която до момента се лекуват кърмачетата - бебетата от 0 до 1 годинка. Клиничната пътека за съжаление не покрива достатъчно добре необходимите разходи", поясни в предаването "Хоризонт до обед" председателят на Асоциация "Лицеви аномалии" Жана Ангелова.

С новия рамков договор за тази година цената на клиничната пътека е увеличена от 900 лева на почти 1200, но въпреки това Асоциацията на родители на деца с лицеви аномалии продължава да осигурява допълнителни средства за двамата анестезиолози, които работят на непълен работен ден  в отделението. В единствения специализиран център в Пловдив проблемът с анестезиолозите е дългогодишен.

От Здравната каса съобщиха за "Хоризонт", че към края на миналата година са платили на болница "Свети Георги" малко над 77 хиляди лева по клиничната пътека за лицеви аномалии, като за деца под една година е заплатено за 47 случая. Според тези данни годишно в отделението се оперират около 86 пациенти. На седмица би следвало да се оперира по едно дете до 1 година.

През Отделението по пластично-възстановителна хирургия за деца в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив преминават 90 на сто от пациентите с лицеви аномалии в България. Превръщането му в национален център би спомогнало за цялостно решаване на проблемите му  - заплащането на екипите, постоянен анестезиолог и покриване на цялостното лечение от НЗОК.

За момента няма развитие по искането отделението да има статут на национален център.

"И когато говорим за някакви пари, които трябва да бъдат увеличени, говорим принципно, че не е правилно оценена тази дейност. За съжаление при всичките ни срещи, които сме имали и със здравното министерство, и с други инстанции, всички казват: „Много добре, много добре” и докато се получи някакво развитие, човекът, който е на правилното място, е сменен или забравил за какво става въпрос", коментира началникът на отделението проф. Юрий Анастасов.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна