Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП внесе вота на недоверие към правителството в деловодството на НС

| обновено на 20.01.20 в 15:10
Депутати от БСП, водени от партийния лидер Корнелия Нинова внесоха вота за недоверие в деловодството на парламента.
Снимка: БГНЕС

БСП внесе в парламента предложение за вот на недоверие срещу правителството заради „провал в политиката на околната среда и водите“. Под мотивите на 40 страници са се подписали 78 депутати – само от левицата.

Единствено ДПС подкрепя изцяло вота на социалистите, но депутатите от движението не сложиха подписите си с мотива, че по време на дебата ще посочат своите критики към ГЕРБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обобщи мотивите за вота:

„Половин милион българи в момента са на режим на вода и има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа, но и от Третия свят. Всеки ден изникват нови и нови факти за такива боклуци, внесени в България за изгаряне“.

„И как ще напълнят язовир „Тича“, Сливен и язовир „Асеново“, как ще се осигури вода на Търговище, на Ловеч“, реторично запита тя.

Според Корнелия Нинова, ако всички депутати са действително независими, ще се съберат 124 гласа при гласуването и вотът на недоверие да бъде успешен.

Независимо, че проведоха разговори с парламентарната група на „Воля“, тя ще излезе окончателно в сряда с решение за подкрепа или не.

Пред „Хоризонт“ депутатът и заместник-председател на „Воля“ Кръстина Таскова коментира:

„Зададохме и въпрос към колегите от БСП дали те имат готовност да съставят правителство в рамките на този мандат, което по най-бързия начин да реши проблема на Перник или по-скоро идеята е предсрочни избори. Те ясно и категорично заявиха пред нас, че целта на вота на недоверие е предсрочни избори, което още веднъж ни дава основание да помислим дали наистина в момента Перник се нуждае от това или се нуждае от бързо потичане на качествена питейна вода“.

Партия "Атака"  задава въпроси към вносителите, касаещи прекратяване на концесиите на добив на злато и закриване на чуждите военни бази у нас, както и отпадане на санкциите срещу Русия.

До момента депутатите от ДПС са заявили, че ще подкрепят вота на недоверие на БСП.

Въпреки това министърът на финансите Владислав Горанов е спокоен, защото „правителството е подкрепено от парламентарната група на "Обединени" патриоти и на ГЕРБ“.

„То ще функционира до тогава, докато повече от половината народни представители не решат друго. Без да правим различни аритметични интерпретации, не се чувствам свободен след вота да си търся друга работа“, добави той.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени