Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за актрисата Рада Спасова

Снимка: @varnasummerfestival

Книгата „Спомен за Рада. Бележки към един живот“ беше представена в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ и събра театрали от различни поколения, за да си спомнят за актрисата Рада Спасова.

Сборникът, под редакция на Георги Тошев, съдържа спомени и разкази на 28 режисьори и актьори, сред които Василена Радева, Николай Урумов, Димитър Шарков, Веселин Мезеклиев, Възкресия Вихърова, Елена Баева, Николай Сотиров, Яна Добрева и други, работили в театрите с актрисата с 40-годишна творческа биография.

Рада Спасова завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Филип Филипов във ВИТИЗ ,,Кръстьо Сарафов“, а по-късно завършва първия випуск на Театралния департамент в НБУ със специалност ,,Арт мениджмънт“. Има над 100 роли на сцените във Велико Търново, Габрово, Разград, Варна, Шумен и др. В различни периоди от живота си е била и директор на театрите в Разград, Шумен и Варна. Напусна ни през 2008 година, в самия край на Друмевите театрални празници „Нова българска драма“ в Шумен.

Документалният запис включва част от това, което споделиха на премиерата съпругът на актрисата Спас Спасов, благодарение на когото тази книга видя бял свят, доц. Юрий Дачев, който представи изданието, Христо Мутафчиев – председател на Съюза на артистите в България, и доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!