Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Димитър Калайков: Трудът на педиатрите се неглижира, вместо да се насърчава

Детската болница "Иван Митев" е разчитала на по-голямо увеличение на клиничните пътеки в новия НРД

Детска болница „Проф. д-р Иван Митев“ в София
Снимка: Ани Петрова

По план интензивното отделение на детската болница „Проф. Иван Митев“ трябваше да възстанови работата си от днес, след като през ноември спря спешният прием на малки пациенти.

„След направения частичен ремонт отделението ще бъде официално открито на 27 януари“, съобщи пред БНР заместник-директорът на болницата доц. Димитър Калайков. От началото на февруари ще се възобнови и приемът на деца.

„В края на миналата година болницата остана без детски анестезиолози. Сега има един анестезиолог, очакват да постъпи и втори“, уточни доц. Калайков в предаването „Преди всички“. 

„Болницата е обезпечена с лекари, има над 60 лекари, което е достатъчно. Вярно е, че от това отделение напуснаха титуляри и сега там са главно колеги с малък стаж, но те ще се обучават и ще придобият опит“, увери доц. Димитър Калайков и допълни, че изключителен дефицит се наблюдава при медицинските сестри – на един лекар се пада една сестра.

Болницата е разчитала на по-голямо увеличение на приходите от клинични пътеки по новия Национален рамков договор.

„Че ще успеем да получим поне 10-15% увеличение на приходите, обаче ще получим само между 3 и 5%. Много малко увеличиха клиничните пътеки, с по 50-60 лева, което е твърде малко“, коментира заместник-директорът.

Доц. Димитър Калайков припомни за дългогодишното настояване лекарите, работещи с деца, да получават потребителска такса.

„Ако получавахме тази такса, щяхме да имаме съществен приход, който да облекчава нашата работа. Бих казал, че това е дискриминация. Вместо да се поощрява трудът на хората, които работят с деца, той се неглижира.“

Цялото интервю доц. Димитър Калайков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!